W styczniowym numerze Diabetyka

POCZYTALNIA

5 „Szczepionka przeciw COVID-19 – Fakty i tylko fakty” – Ekspert Europejskiego

Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób odpowiadał na pytania o szczepionkach

6 Odkryto nową drogę wnikania SARS-CoV-2 do komórek

Nowe dane o retinopatii cukrzycowej

Pacjenci wobec zaleceń dietetycznych

7 Dyskusja o przyszłości świata

PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA

8 Podczas pandemii koronawirusa cukrzyca groźna jeszcze bardziej

9 Hipoglikemia – nie musisz z nią żyć!

DIABETYK POLECA

10 Jak dbać o wzrok przy cukrzycy?

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

14 Czas z glikemią w zakresie docelowym

16 Związek mikrobiomu z cukrzycą

18 Zdrowe krążenie na dobre widzenie

POD LUPĄ

20 Magiczne adaptogeny

23 Dlaczego trzeba dbać o wątrobę?

ABC INSULINOTERAPII

26 Insulinoterapia a zimowe aktywności

LEKARZ ODPOWIADA

28 Alergia na „coś”, czy na insulinę?

ZDROWO ŻYWIENIOWO

30 Przepisy kulinarne

32 Ogranicz cukier i przetworzoną żywność

34 Skórki na wagę złota

WARTO WIEDZIEĆ

37 Inkontynencja

BLIŻEJ NATURY

36 Niezłe ziółko… Arnika górska

AKTYWNY STYL

42 Czy i jak ćwiczyć zimą?


DIABETYK POLECA

Jak dbać o wzrok przy cukrzycy?

Wzrok jest niewątpliwie jednym z naszych najcenniejszych zmysłów. Wiedząc, że cukrzyca może powodować powikłania w zakresie oczu, warto dołożyć starań, aby te schorzenia wykrywać wcześnie, a najlepiej w ogóle im zapobiegać.

Wysoki poziom glukozy we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne w całym organizmie, zarówno duże, jak i małe – znajdujące się właśnie m.in. w oczach. W rezultacie mogą pojawiać się cztery rodzaje chorób oczu: retinopatia cukrzycowa, obrzęk plamki związany z cukrzycą, zaćma i jaskra. Pomimo rożnych chorób oczu związanych z cukrzycą, Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control and Prevention) szacuje, że można by zapobiec utracie wzroku wynikającej z chorób oczu związanych z cukrzycą w 90% przypadków.

Regularne badania u okulisty są kluczowe dla zdrowia naszych oczu. Pozwalają zawczasu wykryć zmiany i monitorować ich rozwój, dzięki czemu możliwe jest szybkie wdrożenie odpowiedniego leczenia, ktore może uratować nasz wzrok. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, każda osoba z cukrzycą bez retinopatii powinna co 1–2 lata przechodzić szczegółowe badanie oczu.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Czas z glikemią w zakresie docelowym

Narodziny „czasu w określonym zakresie” (poziomu glukozy) związane są z popularyzacją systemów ciągłego pomiaru glikemii. Dostarcza on jeszcze większej porcji danych, które trzeba poddać analizie. W tym przypadku pomocą są programy komputerowe, które sczytują dane z glukometru, a następnie przedstawiają je w postaci rożnych wykresów. Można analizować poszczególne dni lub skumulowane wykresy dla większej liczby dni. To ułatwia ocenę i umożliwia dokonanie modyfikacji terapii insulinowej. Programy te mogą obliczyć automatycznie parametr TIR, który standardowo zakłada, że docelowy zakres wartości glikemii mieści się między 70 a 180 mg/dl . Przedstawiany jest on zazwyczaj w postaci wartości procentowej czasu, gdy stężenie glukozy mieści się w zadanym zakresie. Przykładowo, wynik 50% oznacza, że w ciągu całej doby, wartości glikemii mieściły się w zaplanowanych granicach przez 12 godzin. Dla indywidualnego pacjenta można określić inny zakres, np. węższy z górną normą 140 mg/dl.


POD LUPĄ

Magiczne adaptogeny

Pośpiech dnia codziennego i nadmierny, permanentny stres nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Wycieńczony i napięty układ nerwowy nie funkcjonuje prawidłowo. czy możemy coś zrobić, żeby go wzmocnić i obronić przed niekorzystnymi warunkami i bodźcami z zewnątrz?

Na ratunek przychodzą nam adaptogeny – substancje czynne zwiększające tolerancję na stres i chroniące organizm przed jego szkodliwymi skutkami. Związki adaptogenne podnoszą witalność i wydolność organizmu, działają wyciszająco na ośrodkowy system nerwowy. Poprawiają zdolność zapamiętywania i stan fizyczny, korzystnie wpływają na nastrój oraz sen. Ponadto stymulują układ immunologiczny i przyspieszają proces zdrowienia.

Dobroczynna moc ziół, jak i każdych substancji farmakologicznie czynnych, powinna być wykorzystywana mądrze. Dla własnego bezpieczeństwa warto zapoznać się z możliwymi działaniami niepożądanymi i mieć na uwadze ograniczenia do ich stosowania. Pojawienie się niezidentyfikowanej wysypki, obrzęków lub trudności z oddychaniem może świadczyć o nadwrażliwości na konkretny preparat i jest jednoznacznym sygnałem do jego odstawienia.


LEKARZ ODPOWIADA

Alergia na „coś”, czy na insulinę?

Dawniej, gdy stosowano insuliny pochodzenia zwierzęcego, reakcje uczuleniowe na te preparaty były częste. Były to reakcje wczesne, zazwyczaj miejscowe w postaci jasnoczerwonego nacieku w miejscu wstrzyknięcia, który pojawiał się po ok. dwóch godzinach po wstrzyknięciu insuliny. Gdy dochodziło do uogólnionej reakcji uczuleniowej, zmiany miały charakter plamistych wykwitów rozsianych po całym ciele, czasem z towarzyszącym świądem. Innym typem reakcji był odczyn późny w postaci ciemnoczerwonego, twardego nacieku o średnicy ok. 5 cm, który pojawiał się po ok. 24 godzinach.

Obecnie, odkąd stosuje się insuliny ludzkie tego typu reakcje uczuleniowe występują bardzo rzadko. Poza samą alergią na insulinę należy brać pod uwagę substancje dodawane do insuliny, jak np. przedłużające jej wchłanianie (protamina) lub stabilizujące. Jak zwykle, w przypadku podejrzenia reakcji uczuleniowej trzeba brać pod uwagę też inne substancje: pozostałe leki, pokarmy, chemia stosowana w gospodarstwie domowym. Zatem, największe szanse na rozwiązanie tej zagadki będzie miał dermatolog alergolog, ze względu na doświadczenie oraz możliwość wykonania testów, które potwierdzą lub wykluczą uczulenie na dany preparat insuliny.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Skórki na wagę złota

Obieramy owoce i warzywa, by wydobyć ich jasny i delikatny miąższ. Obierki i wierzchnie liście warzyw zasilają nasze kompostowniki albo odkładamy je do worków z bio odpadami. Warto je jednak zachować, bo mogą się przydać w kuchni i domowym spa, wspomóc nasze zdrowie i urodę.

Skórki i otręby są tworami natury, które oddzielają wnętrze warzyw, owoców i ziaren od środowiska zewnętrznego. Stanowią pierwszą barierę ochronną przed mechanicznym uszkodzeniem wrażliwego wnętrza, przed wniknięciem do środka zanieczyszczeń, bakterii i pasożytów, ale jednocześnie swoim intensywnym wybarwieniem i połyskiem zachęcają nas do jedzenia. Są oskarżane o bycie zbyt ciężkostrawnymi, o przyklejanie się do żołądka, psucie smaku i konsystencji potraw, o kumulowanie w sobie szkodliwych substancji itp. Twierdzenia te jednak są często przesadne.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content