CO MOŻNA JEŚĆ? co jesc

Niewiele jest produktów, których osoby z cukrzycą nie powinny spożywać. Niektóre produkty należy ograniczać, inne można jeść w większych ilościach. Dowiedz się, co zawierają dostępne na rynku artykuły spożywcze, jak wybierać te właściwe?

Które wpływają na poziom glukozy i w jakim stopniu? W jakich ilościach i jak często można je spożywać? Które są zdrowe, a których lepiej unikać?

  ARTYKUŁY  

  • MIĘSO CZERWONE. Mięsa czerwone, czyli wieprzowina i wołowina, to ulubione produkty żywnościowe Polaków. Spróbujmy się więc przyjrzeć wartościom odżywczym tych produktów – zwłaszcza wieprzowinie, która praktycznie codziennie gości na polskim stole…
  • KWAŚNA NIESPODZIANKA – OCET WINNY. Ocet jako środek spożywczy i uwaga – leczniczy jest znany już od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości dostrzeżono w starożytnych kulturach Egiptu, Grecji i Rzymu. Nadaje się do długiego przechowywania,
  • RYBY NIE TYLKO OD ŚWIĘTA – Swoje zdrowotne walory ryby zawdzięczają dużej ilości zawartego w nich pełnowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin A, E i z grupy B – przede wszystkim B2, niacyny (witamina PP), B12…
  • WIELKI POWRÓT ZUP NA STÓŁ – Zupy to wbrew pozorom jedne z najwdzięczniejszych potraw w menu diabetyków, osób na diecie odchudzającej lub po prostu chcących się zdrowo odżywiać…
  • BOGACTWO ODŻYWCZE "DROBIAZGÓW". „Drobiazgi”, jak nazwaliśmy orzechy, nasiona i pestki, są źródłem wielu witamin, m.in. E, B1, B2, niacyny (czyli witaminy PP), folianów i wielu składników mineralnych. Zawierają też dużo błonnika, dzięki czemu dodatek orzechów lub nasion…
  • OLEJE ZAMIAST INNYCH TŁUSZCZÓW. Oleje roślinne zdobyły światową sławę dzięki wynikom Badania Siedmiu Krajów (Seven Countries Study). Zostało ono przeprowadzone w latach 1958 – 1964 i obejmowało prawie 13 tys. mężczyzn z 16 populacji w siedmiu krajach
  • OLEJE OD KUCHNI. Olej dobrej jakości uzyskuje się z nasion dojrzałych. Jego jakość zależy też od dokładnego pozbawienia nasion zanieczyszczeń i szybkiego wysuszenia w odpowiedniej temperaturze.
  • POMIDORY - Podobnie jak płatki owsiane można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych, tak pomidory można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród warzyw. Są one polecane wszystkim, a szczególnie osobom z cukrzycą.
  • PŁATKI OWSIANE - Można nazwać je dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych. Są one polecane wszystkim, ale szczególnie osobom z cukrzycą, również tym, które się odchudzają.

Tagi: diabetyk, diabetyk.pl, cukrzyca, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzcya odżywianie, diabetyk dieta przepisy, cukrzyca dieta, diabetyk dieta, diabetyk przepisy