Diabetyk | Odżywanie

LECZENIE ŻYWIENIEM

Wzrost zapadalności na cukrzycę typu 2 związany jest z narastającą epidemią otyłości, wynikającą ze zmiany trybu życia – nieprawidłowego żywienia i zmniejszenia aktywności fizycznej. Przez wiele stuleci podstawową metodą terapeutyczną w przypadku cukrzycy była zmiana nawyków żywieniowych. I choć odkrycie insuliny było przełomowe, to leczenie żywieniem jest nadal zasadniczym sposobem kontrolowania choroby.

Istniały różne poglądy dotyczące najbardziej właściwej diety dla pacjentów z cukrzycą. Przed odkryciem insuliny stosowano przede wszystkim diety niskokaloryczne. Po zastosowaniu insuliny w terapii pojawiły się koncepcje włączenia większej ilości tłuszczu, a ograniczenia węglowodanów. Potem bardziej liberalnie podchodzono do restrykcji węglowodanowych, a polecano ograniczać w diecie tłuszcz. Obecnie można przyjąć, że dieta chorych na cukrzycę nie powinna w znaczący sposób odbiegać od zasad prawidłowego żywienia ludzi zdrowych.

zywienie cukrzyca, zywienie, dieta, odzywianie, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca

Zanim odkryto insulinę

Problem leczenia cukrzycy dietą był dyskutowany już kilkaset lat temu, np. Paracelsus (XVI-wieczny lekarz i przyrodnik, zwany ojcem medycyny nowożytnej) rekomendował stosowanie diet głodowych. W 1796 r. John Rollo opisał natomiast dietę mięsną, która w istocie była dietą niskowęglowodanową. W XIX wieku propagowano dietę z ograniczeniem zawartości kalorii – określaną jako mleczną, owsiankową lub zbożową, która zawierała niewielką ilość węglowodanów (jednak trochę większą niż diety mięsne). Stosowanie wyżej wymienionych diet powodowało rzeczywiście zmniejszenie cukromoczu, ale prowadziło do wyniszczenia organizmu. Pacjenci częściej zapadali na gruźlicę, a ich śmiertelność była większa niż u osób nie będących na diecie. Jeszcze przed odkryciem insuliny pojawiły się koncepcje diety bogatej w węglowodany, a w latach 20. ubiegłego stulecia tzw. dieta Allena, która zalecała ograniczenie kalorii bądź też okresowe głodzenie. Właściwie można powiedzieć, że współczesne zalecenia dietetyczne rozwijały i łączyły kilkusetletnie koncepcje żywieniowe.

zv7qrnb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cukrzyca typu 1 - Ragnar Hanas

Cukrzyca typu 1 u dzieci, młodzieży, dorosłych Cukrzyca typu 1 u dzieci, młodzieży, dorosłych. Ten podręcznik – nazywany „biblią edukacyjną o cukrzycy typu 1” – to wydawniczy ewenement na skalę światową.

 SWEETZONE - strefa młodych diabetyków
Diabetica
Diabetycy.eu
Mojacukrzyca.org
Radio WNET - Diabetyk na fali